maanantai 1. kesäkuuta 2015

Opettele sanomaan ei


"Sano enemmän kyllä, voit päästä seikkailuun" lukee kaverin blogisivulla mietelauseena. "Paskanmarjat" pitäisi tällä logiikalla lukea omassa blogissa vastauksena. Olen yleensä sanonut enemmän kyllä ja ajautunut tekemään kaikenlaista mielenkiintoista. Nyt olen kuitenkin epähuomiossa jotenkin päätynyt lupautumaan Vaarojen maratonille.

Kaikki alkoi puolisentoista vuotta sitten kun yksi kaveri suositti menemään mukaan Helsinki trail running clubin (myöhemmin. htrc) yhteislenkille Kuusijärville. Polkujuoksu oli illan idea. Kuusijärven parkkipaikalla olikin sitten kovin ammattimaisen näköista juoksijaa; Oli maastokenkää, nastaria, juoksutrikoota, rannetietokonetta,  jos jonkinlaista valolaitetta ja juomareppua. Muut puhuivat maratoneista ja muista vielä paljon maratonia pidemmpistä lenkeistä. Iso osa näistä kummajaisista olikin jotain hemmetin ultrajuoksijoita. Minä ja toinen kaveri, jonka höynäytin mukaani oheiskärsijäksi olimmet ihan perusverkkareissa ja hyvin tavanomaisissa lenkkareissa. Harvoin olen tuntenut olevani yhtä väärässä paikassa kuin silloin. Poiskaan ei silti oikein kehdannut lähteä.

Suureksi hämmästykseksemme pysyimme porukan mukana. Vaivoin, mutta mukana kuitenkin. Vahvana motiivina oli toki se, ettemme osaisi pimenevästä metsästä pois jos jäisimme muista jälkeen. Metsässä oli kuitenkin kiva juosta. Ihan erilaista kuin puuduttavan maantien varressa köpöttely rekkojan ja mopojen päristellessä jatkuvasti ohi. Luonnollisesti juoksu oli metsässä juuria ja kiviä väistellessä paljon raskaampaa kuin tasamaalla. Toisaalta nivelet rikkova toisto puuttui askelluksesta kun jokainen askel oli erilainen. Tietysti metsässä kirmaamiseen tottumattomana oli hyvät mahdollisuudet venäyttää jokin paikka tallaamalla joku askel sopivasti harhaan johonkin kivenkoloon tai vastaavaan pikku ansaan.

Tuon ensimmäisen n. 10 kilometrin pyrähdyksen jälkeen tunsi todella käyneensä lenkillä. Tottahan se muu porukka joutui vähän himmailemaan mun hitauden vuoksi, mutta seikka, joka sai lähtemään myöhemmin uudestaan saman porukan mukaan oli se, että kukaan ei ylenkatsonut surkeaa juoksukuntoamme eikä varusteita millään tavalla. Henki oli porukassa äärimmäisen hyvä ja kannustava.

Kun näitä lenkkejä aika usein juostiin omalla kotiseudulla niin pikkuhiljaa kävi niin, että omasta aiemmasta vakiolenkistä tuli yksi htrc.n toissa talven vakiolenkeistä ja minä siinä jotenkin päädyin yhteislenkin järjestäjäksi ja vetäjäksi. Ilmeisesti oli taas tullut sanottua enemmän kyllä väärässä paikassa. Samalla tuli pikkuhiljaa aloitettua varustelukierre: Nastarit, aika pornot juoksutrikoot, toiset trikoot, hävyttömän kallis otsalamppu ja muuta pientä.

..Kaveri, joka alun perin suositti menemään mukaan muuten karkasi maasta ilmeisesti ihan siksi ettei tarvitse tulla tuonne rääkättäväksi.

Siltä ensimmäiseltä lenkiltä on elävimmin jäänyt mieleen kannustava henki ja zemppaus, joka varmaan minutkin sai jäämään saman tien mukaan kuvioihin. Samaa henkeä olen yrittänyt sitten viljellä noilla omilla lenkeillä. Sittemmin on se juoksukin alkanut vähän kiinnostaa (Nyt se ei ole enää pakkopullaa elinajanodotteen nostamieksi).

Omat lenkit ovat lyhyitä (yleensä n 10km) ja huomattavan hitaita moniin muihin htrc:n järjestettyihin yhteislenkkeihin nähden. Tarjolla on siten lenkkejä kaikentasoisille harrastajille. Noissa yhteislenkeissä on varsin usein mukavasti kerrottu tapahtumakuvauksessa, että millaista kyytiä on odotettavissa. Joskus on omilla lenkeillä saattanut epähuomiossa kunnon kohennuttua vauhti vähän päästä karkaamaan, mutta ketään ei ole kuitenkaan onnistuttu metsään eksyttämään.

Jotenkin tuossa juostessa on sitten muodotunut vallan mainio porukka, joka lenkkienjälkeisissä savusaunasessioissa on suuressa viisaudessaan saanut päähänsä, että Vaarojen maraton olisi jotenkin hyvä idea. Pari oikeaa pidemmän matkan juoksijaa ja muutama aloitteleva, liian helposti kyllä -sanova polkujuoksija yllyttämässä toinen toistaan on sitten johtanut tilanteeseen, jossa ollaan menossa Vaaroille. Nyt pitäisi alkaa harjoittelemaan sinne sitten ihan oikeasti. Kymppi Kuusijärven seuduilla 1 krt/vko. ei enää riitä. Aluksi, kun osallistumislupaus oli karannut suusta, pelotti. Ei minusta ole juoksemaan vaaroja. Minähän kuolen sinne.

Nyt kun asiaa on juurikin tämän mainion joukkion kanssa suunniteltu lisää niin pelko on kaikonnut ja vaihtunut suorastaan riemuun tulevasta. En minä edelleenkään vaaroista selviä, mutta kuolenpahan onnellisena. Kiitti tyypit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti