maanantai 9. huhtikuuta 2018

Uteliasuutta

Vuoden pimein aika on taas ohi eikä tarvetta otsalampulle toistaiseksi ole.


Aloitin kuitenkin kauan sitten pienimuotoisen pohdinnan siitä, ovatko merkkilamput olennaisesti parempia kuin kiinalainen halpiskrääsä ja tämä aiheesta aloitettu kirjoitus on ollut raakileena nyt liian kauan ja siksi tämän on nyt aika valmistua.




Ykköslamppuni on Pezl Nano. Olen ollut siihen varsin tyytyväiinen. Kiinnosti kuitenkin tietää minkälaisia ovat murto-osan Pezl:n hinnasta maksavat kiinanihmeet. Kiinnosti jopa niin paljon, että yksi sellainen piti tilata.

Koska oli ilmeistä, että kiinalaiset lupasivat rutkasti ruusuisempaa tulevaisuutta kuin mitä pystyivät tarjoamaan niin oli parasta katsoa missä oli kaikkein suurimmat lupaukset niin tavoite olisi ehkä saavutettu jos mainos toteutuisi edes etäisesti.

ebaysta löytyi lamppu, jossa mainostettiin huikeaa 8000 lumenin valotehoa (Omassa Pezlssä sanotaan olevan 340). Kiinanihmeen hinta oli alle 30€  (Pezl yli 160€).



Valostore on tehnyt omien sikakalliiden (luultavasti myös ihan hyvien) tuotteidensa ja halpislamppujen välillä joitain vertailuja ja luonnollisestikin niissä on ihan aiheesta ja perustellusti päädytty siihen, että halpislamppu on ollut huonompi kuin heidän edustamansa tuotteet. Ovat siinä sivussa kuitenkin jättäneet vähän sivuosaan sen, että edustamansa lamput maksavat 10-20 kertaa halpislampun verran. Vertailu ei siten tunnu ihan tasapuoliselta.


Tiedän toki, että Pezl ei ole ainoastaan hyvä lamppu vaan siinä laadun liäsksi hintaa lisää merkki.


 Pezl:n tekee sitten vieläkin kalliimmaksi reaktiivisuus: Lamppu mittaa takaisin heijastuvan valon määrää ja säätää kirkkautta niin, että jos sitä käyttää valoisassa niin lamppu ei loimota täysillä ja näin akku kestää merkittävästi kauemmin. Toiminto olisi ilmeisesti myös hyvä jos vaikka suunnistaisi ja selailisi karttaa välillä: Lähelle katsottaessa täydellä teholla loimottaminen vain häikäisisi ja heikentäisi hämäränäköä joksikin aikaa. Koska en suunnista niin tällä ei ole minulle juuri merkitystä.





Boruitissa ei mitään reaktiivisuutta ole. Valon voimakkuutta voi sensijaan säätää käyttämällä joko keskimmäistä lamppua, reunimmaisia lamppuja tai kaikkia. Lisäksi lampussa on jokin vilkkutoiminto, jolla saa ainakin päänsäryn jos nyt ei ihan epilesiaa. Vilkkutoiminto on siis paitsi turha niin myös erittäin ärsyttävä.













Boruit painaa 302g  ja  Pezl 190g. Grammoina ero on tangokuninkaan huumeostosten luokkaa, mutta lampun painona ero ei ole valtava. Lamput ovat sikälikin painon puolesta vertailukelposia, että kummassakin akku keikkuu kiinnitysremmeissä pään mukana. Juostessa tuo Boruitin 112 g lisäpaino kuitenkin tuntuu. Se ei tee lampusta käyttökelvotonta, mutta ainkin juoksuun Pezl on olennaisesti mukavampi. Muutoin molempien hihnaviritelmät ovat käytön kannalta varsin samanlaisia ja sangen toimivia.



Mitään valovoimaa/kirkkautta mittaavaa härveliä minulla ei ole, joten vertaan lamppujen kirkkauksia silmällä.




Kuvan vasen valokuvio on Boruitin ja oikea Pezl:in


Kuvassa valotehossa näyttäisi olevan isompi ero kuin mitä se todellisuudesa on. Boruit kuitenkin  häviää pezl:lle jonkin verran. On myös ilmeisen selvää, että luvattu 8000 lumenia on silkkaa p...aa miten tahansa mitaten. Jos Pezl:n 340 lumenia(täydellä teholla) pitää paikkansa niin Boruitin lukema on suunnilleen samaa luokkaa. Ehkä vähän alle. Vetailu silmälläkään ei ole ihan suoraviivaista kun valokuviot ovat vähän erilaisia. Joka tapauksessa halpislampullakin näkee ihan hyvin.



Eli kun näitä edelläolevia asioita vähän summaailee niin Pezl vie voiton hinnastaan huolimatta jos sitä pitää käyttää niin että painolla on merkitystä. Epäilen myös, että Pezl voi olla luotettavampi vaikka omassa Borutissa ei olekaan ollut koskaan mitään ongelmia. En silti ottaisi Boruit:ia ensisjaiseksi lampuksi vaikka vuorikiipeilyyn. Pezl:ssä sensijaan ON ollut merellä vähän kosketushäiriöitä lamppuun roiskuneen meriveden vuoksi. Pezl:in akun liitäntä lampun johtoon on periaatteessa roiskeveden pitävä, mutta todellisuudessa ei sitten näköjään kuitenkaan ole. Boruitoa en ole vastaavaan käyttöön uskaltanut vielä viedä ja mm. siksi en uskalla vielä antaa sille puhtaita papereita vaikka siinä ei luotettavuuden suhteen olekaan ollut mitään moitittavaa.

Eli Jos lampun paino ei ole ongelma niin voi ihan perustellusti miettiä kannattaako itseään maksaa kipeäksi merkkilampusta kun jokseenkin vastaavan valotehon saa murto-osa hinnalla.Eli esimerkiksi retkeilyvaloksi tai auton korjaamiseen ja vastaavien ahtaiden paikkojen työskentelyyn painava halpislamppu on hintansa vuoksi paljon merkkilamppua fiksumpi ostos.

Omat lamput on ostettu jo pari vuotta sitten ja sen jälkeen sekä merkkilamput, että halpislamput lienevät kehittyneet verratuista. Nykyään löytynee myös kevyitä halpislamppuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti